SSH - Acces host VPS - VDS

Ce inseamna acces SSH?

SSH este cel mai răspândit protocol folosit de proprietarii de site-uri și administratorii de sistem pentru a se conecta remote la servere Linux. Accesul SSH – acronim pentru Secure Shell – implică folosirea unui client de unde se realizează conectarea securizată la server. După conectare, utilizatorul tastează comenzile sale în clientul local și acestea sunt trimise către server unde vor fi executate.

Cum funcționează

Odată conectat SSH și ajuns în sesiunea shell, se introduc comenzi în interfața text, comenzi care sunt ulterior criptate și trimise pentru execuție pe server. Conexiunile de tip SSH necesită:

  • Un program de tip SSH daemon instalat pe server-ul pe care încerci să te conectezi. Acest soft ascultă conexiunile realizate pe un anumit port, autentifică cererile de conectare și generează mediul potrivit dacă utilizatorul s-a conectat cu credențialele corecte.
  • Un program de tip client SSH instalat pe device-ul utilizatorului care vrea să se conecteze la server. Utilizatorul va folosi acest program introducând informații despre host-ul la care încearcă să se conecteze și despre credențialele (username și parole/chei) necesare.
  • Transferul de fișiere. Protocolul sftp poate fi folosit pentru a explora fișierele de pe sistemul remote sau pentru a urca și descărca fișiere în mod interactiv. Alternativ, protocolul scp poate fi folosit pentru transferuri individuale/one-time și funcționează chiar și cu două hosturi remote.
scp /localdirectory/example1.txt <username>@<remote>:<path>
va copia fișierul example1.txt în fișierul specificat în <path> de pe server.
scp <username>@<remote>:/home/example1.txt ./
va muta fișierul de pe directorul home de pe serverul remote pe device-ul local.
  • Rularea de console remote. În executarea unei linii de comandă, SSH-ul poate să ruleze comanda în locul consolei, folosind switch-ul –t atunci când este nevoie.
ssh user@remote -t irssi
  • Schimbarea permisiunilor. Comanda chmod poate modifica privilegiile de vizualizare și scriere pentru diferiți utilizatori.
chmod u+w example1.txt
adaugă permisiune de scriere (modificare) la fișier pentru utilizatorul u.
chmod g+r example1.txt
adaugă access de citire la fișier pentru grupul de utilizatori.

Tot prin comenzi SSH, utilizatorul poate vizualiza log-uri de erori, poate șterge cache-ul, poate vedea direct fișierele de pe server pentru a se asigura că sunt versiunea corectă precum și multe alte operațiuni cu nivelul de acces al unui administrator de sistem.

Comentarii

Trebuie să fii autentificat pentru a adăuga un comentariu!

Nu a fost făcut nici un comentariu.

FidelityWorks.ro foloseste cookies pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta. Mai multe detalii