Dragobetele protectorul iubirii
In ziua de 24 februarie este Dragobetele, care, in traditia romaneasca este protectorul iubirii.
In ziua de 14 februarie este Sfantul Valentin - Ziua Îndrăgostiţilor, care, este o zi in totalitate comerciala.
Marketingul, promovarea produselor comerciale, a facut din aceasta zi 14 februarie o zi speciala in care barbati-femei, baieti-fete, au un pretext de a oferi sau a cere ceva de la actuala sau viitoarea pereche.
Marketingul occidental este cu mult mai puternic decat cel autohton. astfel sarbatoarea traditionala pentru indragostiti Dragobete din 24 februarie trece, acum, aproape neobservata.
Sfantul Valentin cel din 14 februarie a fost scos din calendarul crestin in anul 1969 din cauza ambiguitatii datelor referitoare atat la persoana sa, cat si la faptele care au condus la consacrarea lui ca sfant.
In folclorul romanesc, Dragobete este protectorul iubiri si fiul Babei Dochia. Baba Dochia era o soacra rea si rece ca iarna, avand 12 cojoace de ger si ninsoare. Ea isi trimitea nora sa indeplineasca sarcini imposibile, amenintand-o ca, pana nu le indeplineste, nu se mai poate intoarce acasa, la sotul ei Dragobete care o iubea.
Obiceiuri de Dragobetele
In ziua de 24 februarie, de Dragobete, indragostiti se intalnesc pentru a fi impreuna si astfel iubirea sa dainue tot anul.
In ziua lui Dragobete, tinerii, baieti si fete, se imbracau in haine curate de sarbatoare si porneau cu voie buna inspre padure, pentru a culege ghiocei, viorele, tamaioasa, pe care le asezau la icoane si le foloseau la diverse farmece de dragoste, pastrandu-le pana la Sanziene, cand le aruncau in apele curgatoare.
Pe la ora pranzului, fetele paraseau grupul si fugeau inspre sat, in speranta ca baiatul pe care ea il iubea in taina o sa fuga dupa ea si ii v-a "fura" o sarutare. Daca isi prindea aleasa, baiatul ii fura o sarutare in vazul celorlanti, sarutare ce simboliza legamantul lor de dragoste pe intregul an de zile.
Tinerii, fete si baieti, se adunau mai multi la o casa, pentru a-si “face de Dragobete”, fiind convinsi ca, in felul acesta, vor fi indragostiti intregul an, pana la viitorul Dragobete. Aceasta intalnire se transforma, adesea, intr-o adevarata petrecere, cu mancare si bautura.
Baietii mergeau uneori, la fetele din satele vecine, chiuind si cantand peste dealuri, pentru a participa acolo la sarbatoarea Dragobetelui.
Daca de Dragobete, nu ai avut pereche sau nu ai vazut o persoana de sex opus, se credea ca tot anul o sa fii singur.
In ziua Dragobetelui, animalele trebuiau hranite bine si nu se sacrificau pentru a nu se strica rostul împerecherilor.
Comentarii
Nu a fost făcut nici un comentariu.