Istoria jocurilor din Romania

Istoria pe scurt a jocurilor din Romania

Oina (sau hoina)

* acesta este un joc tradițional românesc practicat cu aproximatie din secolul al XIV-lea, fiind menționat prima dată documentar in anul 1364, în timpul domniei lui Vlaicu Vodă.
Sursa:

Wikipedia, enciclopedia liberă articolul Oina


Ţurca (turca/tzurca)

* joc traditional - foarte cunoscut ca joc copiilor din Romania si nu numai, devenid un sport consacrat in 2011 cand Asociatia Sportiva Clubul Roman de Turca.a inregistrat marca „ţurcă” si a obtinut brevetul de invenţie pentru materialele sportive: groapa (confecţionata intr-un dispozitiv de lemn cu dimensiuni standard), baston si bat (ţurcă)
Sursa:


* ţurca se numeşte şaşca la cehi şi slovaci sau cacica la sîrbi. Turca e cunoscută în India, Cambodgia, fosta Burma sau Nepal (Gili Danda şi alte denumiri), există ţurcă chinezească, londoneză (Milos Zapletal, Mică enciclopedie a jocurlor, 1975), ceyloneză, chiar şi în insulele din Pacific, sub numele "kiolaolalaau"
Sursa:

gsp.ro articolul Super Bowl de România » Ţurca a reînviat la Sighetu Marmaţiei şi vrea să devină sportBaschet


* acest joc a fost adus in Romania de staff-ul Inaltului Comandament Nord-American in Primul Război Mondial, pentru a ocupa timpul liber al militarilor săi. Dupa capitularea armatelor germane echipamentul sportiv adus în Europa a fost donat tuturor ţărilor care au facut parte din Coaliţie. Printre acestea se găseau şi câteva mingi de baschet, dar şi panouri din lemn, cu inele din sârmă, folosite pentru a juca baschet. Prima datare a jocului de baschet este din  4 decembrie 1921 in articolul  "Mingea la coş" din cotidianul "Ecoul sportiv", in care s-a publicat “Regulament al jocului de baschet” .
Sursa:

Federatia Romana de Baschet articolul Istoricul Baschetului din Romania si al Federatiei Romane de Baschet


Fotbal

* acest joc a fost adus in Romania in anul 1890,  de doctorul stomatolog Iuliu Weiner, din Anglia, care după ce și-a terminat studiile, a venit in tara cu o minge de fotbal și regulamentul jocului 
Sursa:

Wikipedia, enciclopedia liberă articolul Fotbalul în România


*
primul meci oficial de fotbal din Romania a fost jucat in anul 1907 intre K.V.S.C (Kolozsvari Vasutas Sport Club, in traducere Clubul Sportiv Feroviar din Cluj) si KKAC (formatia Academiei Comerciale din Cluj) scor 0-23
Sursa:

kvsc1907.ro , articolul Istorie


Handbal

*acest joc a fost lansat oficial in anul 1919,  adus in Romania in anul 1920, fiind implementat in unele scoli ca sport in cadrul orei de educatie fizica
Sursa:


* in anul 1921 a fost primul meci de handbal din România menționat în presă (ziarul Hermannstädter Tageblatt), la un an de la primul meci de handbal din lume (Berlin 1920).
Sursa:

Wikipedia, enciclopedia liberă articolul Handbal Istorie


Hochei

*acest joc a fost adus in Romania in anul 1917 de membrii familiilor din Dîrste si Noua (Brasov) care l-au invatat in America de Nord (SUA si Canada). Primele cluburi au fost constituite oficial in anul 1924. Primul Campionat National de Hochei are loc in anul 1925.
Sursa:

thehornets.ro ,  articolul Corona Fenestela 68 Brașov pentru brașoveni!


Volei

* se joaca in Romania din anul 1920, a fost  numit initial Minonete, fiind inventat in anul 1895 de profesorul american William Morgan (acesta s-a inspirat dupa jocul de tenis).
Primul Campionat National de volei al Capitalei, se organizeaza in anul 1931 cu participarea echipelor: Sportul Studentesc, Juventus, YMCA Turda, Viforul Dacia, Tenis-Club Aparatorii Patriei, ultima castigand locul I.
Sursa:

Comentarii

Trebuie să fii autentificat pentru a adăuga un comentariu!

Nu a fost făcut nici un comentariu.

FidelityWorks.ro foloseste cookies pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta. Mai multe detalii